piątek, 6 czerwca 2014

Zdrowe, a smaczne, czyli wspaniały łosoś w najprostszym wydaniu

Wspaniały łosoś! ale to brzmi... jakbym przedstawiała wschodzącą gwiazdę w jakimś talent show. No ale jakby na to spojrzeć z innej strony to w moim przypadku jest to taka trochę wschodząca gwiazda. Ryby jem przy okazji Bożego Narodzenia i rodzinnych obiadów przy dorszu złowionym przez wujka.
No ale z racji mojego lżejszego odżywiania  i niemożności jedzenia w kółko kurczak-sałata-warzywa zmuszona byłam nieco zmienić moje menu. 
No i tak gdzieś w google trafiłam na banalny przepis na łososia bez wymyślnych czy tuczących dodatków - a, że łososia zawsze lubiłam jak mało którą rybę - spróbowałam.

Oprócz walorów smakowych ma także zadziwiające wartości odżywcze, zawiera niecałe 5g kwasów omega-3 i -6 /100g , gdy minimalna dzienna dawka to 1g! Do tego dochodzą liczne witaminy, minerały, dobrze wpływa na nasze ciśnienie, serce i mózg. 
Są też minusy - osoby , które z powodów uczuleniowych na specyficzne białko musiały odstawić np. cielęcinę, na łososia także powinny uważać. Kobiety w ciąży również powinny być ostrożne.

Prosty przepis na pysznego łososia




Nie jestem specjalistą w przyrządzaniu ryb, ale zrobiłam tę potrawę dla całej rodziny, jednakże oni zażyczyli sobie mintaja , toteż pomieszałam łososia z mintajem, te ryby nie wykluczają się w przyrządzaniu ich razem, w moim odczuciu :)

SKŁADNIKI :
• łosoś lub inna ryba (ja użyłam mrożony w kostkach)
• cytryna
• cebula
• pieprz i sól (może być gruboziarnista)
• potrzebna jest także folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE
Na blachę piekarnika wyłożyć prostokąt folii aluminiowej. Cytrynę pokroić w plasterki i równo poukładać na folii. Odmrożonego i odsączonego z wody łososia (lub inną rybę) położyć na cytrynie, a następnie przykryć go posiekaną wcześniej cebulą. Całość posypać pieprzem i gruboziarnistą solą. Danie przykryć drugą warstwą folii aluminiowej. Obie warstwy folii zawinąć razem, tworząc paczkę. Należy zrobić dziury w górnej warstwie aluminium, aby para mogła krążyć. Wstawić na 15 minut do piekarnika w 190 stopni. Po 15 minutach rozciąć górną warstwę folii i wstawić na kolejne 5 minut, aby cebulka się lekko zarumieniła. Gotowe  ! :)









Mi najlepiej smakuje z fasolką :) Zdrowe i pyszne, a jakie proste :)



Smacznego ! ;)

Klaudia

3 komentarze: